Kinderboek

‘Popmuziek. Wat iedereen over pop moet weten’ – uitgeverij Van Goor.

In 2004 verscheen het kinderboek ‘Popmuziek. Wat iedereen over pop moet weten’, waarin allerlei muzikanten en muziekstromingen werden behandeld. Het uitgangspunt bij de onderwerpkeuze was dat popmuzikanten moeten opvallen, omdat er zoveel popmuzikanten zijn.

‘Dus wie van plan is om popmuzikant te worden, kan er maar beter voor zorgen dat hij iets extra’s heeft. Daarom gaat dit boek niet alleen over goede zangers en leuke liedjes, maar ook over neuzen, billen, schoenen en kogelgaten.’

blanco regel
blanco regel
blanco regel

Hier vind je recensies over het boek:

Lees de recensie in de Volkskrant.

Lees de recensie in de NRC.

Lees de recensie in de Kidsweek.

blanco regel

Dit schreef 3voor12:

Hester Carvalho wil popmuziek begrijpelijk maken voor iedereen.

Begin dit jaar heeft NRC-journaliste Hester Carvalho de Pop Pers Prijs gewonnen, waaraan een geldbedrag verbonden was voor een journalistiek product. Dat is het kinderboek Popmuziek: ‘wat iedereen over pop moet weten’ geworden. Het is een logisch vervolg op de wekelijkse NRC-kinderrubriek Hesters Popcorner, waarin ze telkens een liedje uit de hitparade behandelt. Uitgeverij Van Goor is blij dat het boek precies op tijd komt voor de Kinderboekenweek, dat dit jaar het thema muziek heeft.

Carvalho was vrijwel meteen van plan om de Pop Pers Prijs te gebruiken om een boekje over popmuziek voor kinderen te schrijven. Maar het moest geen bundeling oude stukjes uit het NRC worden. “Het bundelen van oude stukjes past niet bij het tijdsgebonden karakter van de popmuziek. Popmuziek verandert heel snel. Britney Spears had over een jaar uit mijn boek geschrapt kunnen worden, maar het playbacken zal altijd blijven”, weet Carvalho.

De Notendop Junior serie waarin ook het boekje Popmuziek verschijnt, richt zich in eerste instantie op leergierige kinderen vanaf negen jaar. Maar ook voor volwassenen is het boekje door de grappige anekdotes heel leesbaar. Carvalho, die ooit Japanse taal en letterkunde studeerde, speelt in feite de rol van tolk voor de muziekwereld: “Ook bij het schrijven voor een krant heb je 300.000 potentiële lezers die jouw stukje zouden kunnen gaan lezen. Ik ben er altijd op gericht zo begrijpelijk mogelijk te zijn.”

Carvalho balanceert tussen het begrijpelijk maken van onderwerpen en het uitleggen ervan. “Eerst had ik bijvoorbeeld tussen haakjes staan wat drugs waren. Uiteindelijk bedacht ik me dat als kinderen ergens de betekenis niet van wisten, ze het wel zouden vragen. Ouders zouden die uitleg alleen maar vervelend vinden om te lezen.” Het boekje is eerst getest op haar moeder en een paar kinderen. “Maar niet op te veel kinderen, want die hebben allemaal weer een eigen mening”, lacht Carvalho.

In Popmuziek wordt uitgebreid ingegaan op stijlen en kenmerken van muzikanten. Carvalho: “Pop gaat ook om bepaalde bijzonderheden. Daar kun je niet om heen, het zijn juist die extra’s die een muzikant kenmerken. Gek genoeg zijn mensen zich daar niet van bewust. Maar wanneer ik zeg ‘rapper met een blanke huid’, dan denk je meteen aan Eminem. Er zijn zoveel popmuzikanten op deze wereld, juist die kenmerken maken hen uniek.”

Seks wordt niet vermeden. Het gaat ten slotte om de wereld van de seks, drugs, rock ‘n roll. De ontgroening beperkt zich tot de teksten: “Er zijn veel codewoorden in de popmuziek, zoals ’sugar’. Wat is een Love Missile of wat wordt er in godsnaam bedoeld met Ring My Bell? Vaak is het antwoord simpel: vul er seks voor in en negen van de tien keer wordt dat ook bedoeld. Het zijn altijd de primaire zaken die bovenkomen in de popmuziek.”